top of page
Search

„Ловејќи го ветрот“ - Мелани Добсон


Марина Кљајиќ

Кога би требало со еден збор да ја опишам онаа книга, би го избрала зборот - срцепарателна, бидејќи еден човек во своите 80ти години ангажира новинарка за да пронајде една личност која е исто така во своите 80ти години, личност која ја бара цели 70 години. Диетмар е само три години постар од десетгодишната Брижит. Нивното пријателство е центар на нивното детство, тие се Витезот и Принцезата, кои уживаат во безгрижни денови исполнети со игра, среќа и смеа, кои набрзо ќе бидат свирепо прекинати од агентите на Гестапо. Со своите 13 години, Диетмар ја спасува Брижит, двајцата го преживуваат бегството од Германија до Англија каде судбината ги разделува. "Ќе те пронајдам" - ѝ ветува Диетмар на разделба, но 70 години подоцна, сѐ уште не успева да го оствари верувањето. Што се случило со Брижит Бертхолд? - прашање кое читајќи се наметнува кај читателот, цел живот го измачува Диетмар, сега господин Даниел Витез богат старец, чија последна надеж за да го најде одговорот, Квенби Вон, американска новинарка кој работи во Лондон. Вклученоста на госпоѓица Вон во истрага за приказна за шпионажа во Второтата светска војна е причината за нејзиниот ангажман во истрагата за господин Витез. Квенби, која се бори со свои демони од минатото, сега е на мисија заедно со Лукас Хоф, адвокатот на господин Витез. Заедно, тие двајца навлегуваат длабоко во минатото, следејќи ја трагата на измама, жртвување и исцелување што може да ја промени целата нивна иднина. Оваа книга е извонредна! На секој можен начин. Авторката со својот стил на пишување, полн со длабочина и емоции, одзема здив и ги плени срцата на читателите. Во овие три дена додека ја читав, со тешко срце ја пуштав од раце, но обврските налагаа Обожавам историска фикција и со две раце потпишувам - оваа е една од најдобрите книги што сум ги прочитала од тој жанр. А она што максимално ме освои, е пораката која ја извлеков - " Бог се грижи за своите деца и понекогаш е потребно некое време, но Неговите намери ќе бидат откриени со текот на времето". Со цела душа уживав во секоја една реченица во оваа книга! Топло ја препорачувам. Септември го започнав со првенчето на Збор Издавачка Куќа и морам да кажам дека сум воодушевена. „Ловејќи го ветрот" на Мелани Добсон ме освои од прва страница. Се работи за приказна која е толку слатка и неизвесна, на чие патување постојано си го поставувував прашањето - каков крај ме очекува, ќе биде ли среќен или ќе ми го скрши срцето. Не, нема да ви откријам, само ќе ви кажам дека беше одлична приказна. Не пропуштајте да го посетите нивниот штанд на претстојниот саем. Кога би требало со еден збор да ја опишам оваа книга, би го избрала зборот - срцепарателна, бидејќи еден човек во своите 80ти години ангажира новинарка за да пронајде една личност која е исто така во своите 80ти години, личност која ја бара цели 70 години. Диетмар е само три години постар од десетгодишната Брижит. Нивното пријателство е центар на нивното детство, тие се Витезот и Принцезата, кои уживаат во безгрижни денови исполнети со игра, среќа и смеа, кои набрзо ќе бидат свирепо прекинати од агентите на Гестапо. Со своите 13 години, Диетмар ја спасува Брижит, двајцата го преживуваат бегството од Германија до Англија каде судбината ги разделува. "Ќе те пронајдам" - ѝ ветува Диетмар на разделба, но 70 години подоцна, сѐ уште не успева да го оствари верувањето. Што се случило со Брижит Бертхолд? - прашање кое читајќи се наметнува кај читателот, цел живот го измачува Диетмар, сега господин Даниел Витез богат старец, чија последна надеж за да го најде одговорот, Квенби Вон, американска новинарка кој работи во Лондон. Вклученоста на госпоѓица Вон во истрага за приказна за шпионажа во Второтата светска војна е причината за нејзиниот ангажман во истрагата за господин Витез. Квенби, која се бори со свои демони од минатото, сега е на мисија заедно со Лукас Хоф, адвокатот на господин Витез. Заедно, тие двајца навлегуваат длабоко во минатото, следејќи ја трагата на измама, жртвување и исцелување што може да ја промени целата нивна иднина. Оваа книга е извонредна! На секој можен начин. Авторката со својот стил на пишување, полн со длабочина и емоции, одзема здив и ги плени срцата на читателите. Во овие три дена додека ја читав, со тешко срце ја пуштав од раце, но обврските налагаа Обожавам историска фикција и со две раце потпишувам - оваа е една од најдобрите книги што сум ги прочитала од тој жанр. А она што максимално ме освои, е пораката која ја извлеков - " Бог се грижи за своите деца и понекогаш е потребно некое време, но Неговите намери ќе бидат откриени со текот на времето". Со цела душа уживав во секоја една реченица во оваа книга! Топло ја препорачувам.16 views0 comments

コメント


bottom of page