top of page
Патешествие

Патешествие

Кратка содржина

 

„Патешествие“ е класик од 17 век, универзално познат по својата едноставност, енергија и убавина на јазикот. Најпозната алегорија на сите времиња во која се прикажува патувањето на човекот низ животот во потрага по смислата на животот, верата и спознавањето на Бог.

 Патувањето на Христијан е исполнето со среќавање на чудовишта и страшни пречки. Тој се соочува со многу симболични ликови кои преку името алудираат на некоја човекова позитивна или негативна карактеристика. Голем дел од патувањето е сам, но му се придружуваат и сопатници со кои полесно поминува низ „мочуриштето Очај“, низ „Долината на смртната сенка“ и слични други места за да стигне до планината Синај. Додека патува, Христијан се соочува со своите слабости, кои излегуваат на виделина, но ги запознава и своите јаки страни

  • Автор

    Џон Банјан

  • Број на страници

    200

ден300,00 Regular Price
ден250,00Sale Price
bottom of page