top of page
Search

Рецензија од прв читател за „Тенок мраз“


Верица Иванова

„Тенок мраз“ е втората книга од серијалот „Храбри луѓе“ фокусирана на тројцата браќа МекГрегор. Во оваа книга е интригантна приказна која го спојува светот на олимпиското уметничко лизгање со сегашноста на една жена на која животот изгледа како да излегува од контрола. Главните јунаци во овој дел се Ленс Мекгрегор, средниот брат, кој е поранешен елитен воен оперативец кој неодамна стана агент на ФБИ и Кристи Рид поранешна натпреварувачка по уметничко лизгање.

Кристи Рид преживеала многу за кратко време: прво, ги изгубила родителите во сообраќајна несреќа, а потоа нејзината сестра во пожар. Токму кога го почувствува исцелението од трагичната загуба, по поштата доаѓа белешка со ракопис на нејзината сестра. Како е тоа можно? Збунета, Кристи контактира со локалната канцеларија на ФБИ и разговара со агентот- Ленс Мекгрегор. Осврнувајќи се на специјалниот агент на ФБИ, Ленс МекГрегор, а ова е негов прв случај како агент на ФБИ, тие работат заедно за да ја откријат мистеријата, верувајќи во Бога да им помогне да ја решат.


Двата лика се многу реални и ми се допадна тоа. Романтиката и искрите се присутни, но и двајцата се држат на дистанца додека не го откријат злосторникот, но во случај да ги следи, Кристи и Ленс се преправаат дека се забавуваат, за тој да не мисли дека е вмешана полицијата. Навистина уживав во ликовите на Ленс и Кристи и нивните способности.

Ликот на киднаперот е морничав и злобен и дел од приказната е раскажана од негова гледна точка. Дури и знаејќи го неговото име, сè уште имам неодговорени прашања зошто тој ја таргетира Кристи и како е поврзан со неа, па приказната остана непредвидлива до самиот крај.

Мрачни дела, очајнички обид за опстанок, вредноста на семејството, романса во прилично несоодветно време и многу неизвесност е присутна во вториот дел на „Храбри луѓе“ и топло ви ја препорачувам.

„Тенок мраз“ која е стручно изработена приказна која ќе ве задржи да ги вртите страниците додека не дојдете до самиот крај. Иако може да се прочита самостојно ви препорачувам да го прочитате и првиот дел „Закопани тајни“ за да имате увид за животот на браќата МекГрегор и како приказните се поврзани заедно.

Ова е христијански роман, но не е проповеднички, чисто читање, без лош јазик, само одлична книга која е тешко да се остави. Со нетрпение очекувам да го прочитам и третото продолжение, Заплеткани мрежи.

П.С. Не ја почнувајте со читање навечер оти ќе останете без спиење, како мене.

230 views0 comments

Comments


bottom of page